• Snabb leverans!
  • Fri frakt
  • 30 dagars öppet köp
Så undviker du skoskav
Tips och råd

Så undviker du skoskav

Att drabbas av skoskav kan göra att den mest fantastiska dagen förvandlas till en pina. Lyckligtvis finns det många sätt att både förebygga och lindra blåsor och skavsår på fötterna. Här kommer några praktiska tips:

1. Välj rätt storlek

Det första och absolut viktigaste du kan göra är att se till att dina skor passar. Strunta i storleken och gå på de som sitter bäst. Fötterna sväller under dagen så ha med det i beräkningen. Både för små och för stora skor kan göra så att du får skavsår. 

2. Ta dina skor på en testrunda

Det kan vara svårt och veta exakt var dina skor kommer att klämma på dina fötter och därför är det bra och ta dem på en testrunda. Gå runt i dem hemma i minst 30 minuter så kommer du märka vart de skaver och du kan vidta åtgärder för att undvika att få skavsår.

3. Välj skor efter ändamål 

Om solen är framme är det kanske frestande att ta på sig ett par lätta sandaler. Ska du inte gå några längre sträckor är det oftast inga problem. Har du en något mer aktiv dag framför dig är det bättre att välja ett par bra gympaskor. Ska du vandra lite längre är det en stor fördel med grövre skor eller ett par riktiga vandringskängor. 

4. Sätt på antiperspirant

Det kan låta konstigt men saken är att antiperspirant motverkar svett vilket gör att dina fötter håller sig torra och risken för att få skavsår är inte lika stor. Så sätt på det på dina fötter (på de ställena du oftast får skavsår), låt det torka och sätt sedan på dina nya skor.

5. Dubbla upp

Ett enkelt knep för att undvika skavsår är att använda dubbla strumpor. På så sätt skyddas dina fötter mer och skorna skaver inte direkt mot huden.

6. Smörj in

Sätt på en fet kräm exempelvis vaselin på foten där du känner att skon skaver. Den feta krämen mjukar upp huden vilket gör att huden inte blir lika irriterad och du minskar risken för att få skavsår.

6. Använd skafsårsplåster-även i förebyggande syfte

Vet du med dig att du brukar slita upp femkronorsstora hål på hälen när du går in de nya ballerinaskorna? Använd skavsårsplåster i förebyggande syfte. Det kommer lägga sig som en skydd mellan skon och huden. Du kan också linda fötterna med elastisk tejp från apoteket.

Källor: Blisterprevention, Hälsoliv.

Liknande artiklar