• Snabb leverans!
  • Fri frakt
  • 30 dagars öppet köp
Gå in dina nya skor rätt
Tips och råd

Gå in dina nya skor rätt

Det är märkligt hur något så fantastiskt som nya skor också kan vara så fruktansvärt smärtsamt – åtminstone till en början innan skon har mjuknat och format sig efter foten. Här är några tips som gör processen att gå in nya skor lättare, och mindre smärtsam...

1. Värme is key

Värme is absolute key när det kommer till att gå in skor, det hjälper nämligen till att forma och mjuka upp lädret – och din egna kroppsvärme är din bästa vän. Börja gärna med att använda skorna inomhus, både kortare och längre stunder, men med så lite rörelse som möjligt. Det är perfekt att ha med dem till jobbet om man till exempel sitter på kontor och kan använda dem lite varje dag till en början.

2. Justera sulan

Det är individuellt vad som funkar bäst, men antingen kan man ta ut innersulan för att komma ner lite i början och få mer utrymme, eller så kan man lägga i en halv hälsula som gör att man kommer upp lite. Allt det hjälper att förflytta och parera trycket från den hårda bakdelen.

3. Knyt inte hela vägen

Även här individuellt så testa dig fram, men många lämnar de översta hålen oknutna till en början – medan vissa föredrar att knyta riktigt hårt så de sitter tajt och inte glider upp eller ner.

4. Töj ut skorna

Ibland vill man verkligen ha ett par skor fast att passformen sitter åt. Eller så kanske man beställde på nätet utan att prova. Det behöver inte vara kört för det - det finns nämligen flera husmorstips för dig som behöver gå in skor.

Blöta strumpor: Ta på dig ett par blöta sportsockar innan du kliver i skorna. Gå runt hemma i några timmar.

Frystricket: Fyll två plastpåsar till hälften med vatten och tryck ut all luft innan du knyter dem. Lägg påsarna i skorna, så att de fyller ut dem ordentligt. Ställ skorna i frysen över natten. När du plockar ut skorna tar du ur påsarna innan vattnet hunnit tina.

Hårfön: Ta på dig ett par tjocka strumpor eller flera lager strumpor. Ta på dig skorna och använd sedan en hårtork för att värma upp de trånga utrymmena i skon.

5. Skavsårsplåster

Var proaktiv och använd skavsårsplåster på stället som kan tänkas börja skava – redan innan smärta eller blåsor uppstår.

6. Var sann mot dig själv

Som grundregel är det viktigt att ha rätt storlek från början också. Läder- och skinnskor kan töja sig och formas på bredden, men en sula blir ju aldrig längre eller kortare. För små skor är ingen bra idé, men inte heller för stora som gör att man glider runt för mycket.

Tycker du det är trevligt att bära klackar, men får väldigt ont i fötterna? Då är detta knepet kanske något för dig:

Den brittiska modesajten Who What Wear delar nu med sig av sitt magiska trick – som handlar om tejp. Ta en tejpbit och linda ihop din tredje och fjärde tå (räknat från stortån som är nummer ett). Bäst är att använda kirurgtejp, som ofta är hudfärgad eller vit, och anpassad för hud.

Verkar det konstigt? Inte alls. Här är förklaringen: Mellan dessa två tår löper en nerv som ofta utsätts för hårt tryck när du går i skor med klack. Genom att tejpa ihop tårna tar du bort belastningen på nerven, så att smärtan aldrig uppstår.


Källor: Whowhatwear, elle.se.

Liknande artiklar